Alimentatie

Bij een scheiding komt alimentatie ter sprake. Of u kinder- en/of partneralimentatie moet betalen of ontvangt, en zo ja welk bedrag en voor welke duur, is afhankelijk van meerdere factoren. Wil je weten welke regels voor jou van toepassing zijn? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Wanneer is er sprake van alimentatie?

Kinderalimentatie

Als je gaat scheiden en je hebt samen minderjarige kinderen, dan moet je afspraken maken over de verdeling van de kosten van de kinderen tussen jou en je ex-partner. Dit kan in de vorm van kinderalimentatie.

Partneralimentatie

Ben je met elkaar getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan is er van rechtswege ook sprake van een zorgplicht jegens elkaar die niet zonder meer eindigt bij de scheiding. Er kan dan dus sprake zijn van partneralimentatie. Het maakt dan niet uit of je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden c.q. partnerschapsvoorwaarden. Ben je niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap dan is partneralimentatie niet aan de orde. Ook niet als je een samenlevingsovereenkomst hebt opgemaakt tenzij je daar expliciet afspraken over gemaakt hebt gemaakt.

De hoogte van alimentatie berekenen

Voor het bepalen van de hoogte van de te betalen alimentatie bestaan geen standaard tabellen met vaste bedragen. Er zijn echter wel richtlijnen om de hoogte te berekenen, de zogenaamde Trema normen. Hierbij gelden voor de berekening van kinderalimentatie weer andere regels dan voor de berekening van partneralimentatie. De hoogte is altijd afhankelijk van je persoonlijke situatie. Op basis van diverse gegevens wordt door ons een persoonlijke berekening van de hoogte van de alimentatie gemaakt. Dit gebeurt met behulp van het speciaal daartoe ontworpen software, Split-Online, een programma waar de meeste advocaten en mediators mee werken. Lees meer over het berekenen van alimentatie.

Alimentatie herberekenen

Als er iets in je situatie verandert of in de situatie van je ex-partner, dan kan het zijn dat de vastgestelde alimentatie niet meer voldoet. Er kan dan op basis van de nieuwe situatie een herberekening worden gemaakt en kan in overleg met elkaar een nieuw bedrag worden vastgesteld. Lees meer over het herberekenen van alimentatie. Voor het herberekenen van alimentatie bij een wijziging van omstandigheden verstrekt de Raad voor de rechtsbijstand gesubsidieerde rechtsbijstand, een toevoeging.

Alimentatie aanvragen

Bij een scheiding of ontbinding geregistreerd partnerschap zullen kinderalimentatie en/of partneralimentatie altijd aan de orde komen. Op basis van een berekening wordt de hoogte ervan in overleg vastgesteld. Ben je al langer gescheiden maar is er niets geregeld met betrekking tot de alimentatie, of moet er een herberekening worden gemaakt, neem dan contact met ons op. Wij maken dan een berekening van de hoogte van de alimentatie op basis waarvan nieuwe afspraken kunnen worden gemaakt. De afspraken worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Lees meer over het aanvragen van alimentatie.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

Klik dan hier