Wat wil je kind?

Kinderen van gescheiden ouders hebben samen een open brief geschreven aan alle ouders van Nederland die in scheiding zijn. Je kunt hem lezen op de website van Villa Pinedo, een forum voor kinderen van gescheiden ouders door kinderen van gescheiden ouders. Beter kunnen wij het niet verwoorden maar het komt erop neer dat elk kind zijn of haar beide ouders wil behouden en van hen mogen blijven houden. Dit klinkt simpel maar een loyaliteitsconflict ligt bij een scheiding al snel op de loer. Hoe voorkom je dat?

Neem als ouders samen de leiding

Laat je kind dus niet zelf kiezen bij wie het wil gaan wonen, al klinkt dat nog zo sympathiek. Natuurlijk moet je wel praten met je kind en luisteren naar wat het graag wil maar dat is iets anders dan de beslissing bij je kind leggen.

Maak geen ruzie in bijzijn van je kind

Conflicten horen bij het leven. En zolang een ruzie constructief is, dus een probleem oplost op een gezonde manier, is er niet veel aan de hand. In een scheiding zijn de ruzies tussen ouders alleen niet altijd constructief. De kinderen die er mee geconfronteerd worden zijn bovendien extra kwetsbaar. Lopen de emoties tussen jullie te hoog op, zorg dan dat je op tijd afstand van elkaar neemt en het conflict op een ander moment, niet in bijzijn van je kinderen, voortzet.

Uit onderzoek blijkt dat bij kinderen die lijden onder de scheiding van hun ouders, dit niet zozeer te wijten is aan de scheiding zelf, maar vaak aan slepende ruzies of spanningen tussen ouders die soms nog jaren na een scheiding doorgaan. Is er sprake van spanningen of onenigheid, bijvoorbeeld omdat de omgangsregeling niet soepel loopt of doordat er problemen zijn ontstaan door een nieuwe partner of stief-familie waar ook rekening mee gehouden moet worden, wacht dan niet te lang en neem contact met ons op. In mediation kan worden gezocht naar oplossingen die wél werken.

Praat niet slecht over de andere ouder

Natuurlijk, we weten allemaal dat je geen lelijke dingen over de andere ouder moet zeggen, maar in de praktijk is het soms best moeilijk om je onvrede voor je te houden. We zijn tenslotte maar mensen. Wellicht helpt het, deze woorden op het juiste moment in te slikken, als je weet wat dit betekent voor je kind. Realiseer je dat een kind voor de ene helft bestaat uit de ene ouder (net zo sportief, dezelfde krullen,..) en voor de andere helft uit de andere ouder (hetzelfde gevoel voor humor, dezelfde ogen,…). Een negatieve opmerking over een van de ouders (ook door een tante of opa) voelt daarmee als een afwijzing van het kind zelf. Het doet je kind pijn! Als een kind trots mag blijven op beide ouders dan kan het een gezond gevoel voor eigenwaarde ontwikkelen. Praat hierover dus ook met de omgeving.

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

Klik dan hier