Alimentatie aanvragen

Bij een echtscheiding komt alimentatie ter sprake. Meer informatie over het aanvragen van alimentatie vind je op deze pagina.

Hoe kun je alimentatie aanvragen?

Ben je in een scheiding verwikkeld en heb je je gewend tot een deskundige scheidingsmediator of advocaat, dan zal betaling van alimentatie altijd aan de orde komen. Op basis van een berekening wordt de hoogte van de alimentatie in overleg vastgesteld.

Ben je al langer gescheiden maar is er niets geregeld met betrekking tot de alimentatie, wend je dan tot een deskundige scheidingsmediator of advocaat.

Christina Hosman Mediation kan samen met je kijken naar de mogelijkheden, een berekening maken van de hoogte van de alimentatie of een herberekening maken, en samen met je ex-partner alsnog afspraken te maken die in een schriftelijke overeenkomst worden vastgelegd.

Wie kan alimentatie aanvragen?

Kinderalimentatie aanvragen

Ga je scheiden en heb je samen een of meer minderjarige kinderen waar je de zorg voor hebt, dan kun je alimentatie voor je kind of kinderen aanvragen. Bij minderjarige kinderen, wordt er een regeling getroffen waarbij de kosten van de kinderen tussen de ouders worden gedeeld op basis van ieders inkomen en rekening houdend met de verdeling van de zorgtaken tussen hen.

Partneralimentatie aanvragen

Bij een echtscheiding en bij beëindiging van een geregistreerd partnerschap kan er sprake zijn van partneralimentatie. Dit hangt af van diverse factoren. Is het eigen inkomen niet toereikend om in het eigen levensonderhoud te kunnen voorzien? Zo ja, dan is er sprake van behoefte aan een bijdrage van de ander. En indien die behoefte er is, heeft de ander wel voldoende draagkracht om een bijdrage te leveren? Is er sprake van zowel behoefte als draagkracht, dan kan partneralimentatie worden aangevraagd.

De hoogte van de kinderalimentatie en van de partneralimentatie kun je laten berekenen door een deskundige in een alimentatieberekening. Christina Hosman Mediation berekent de alimentatie op basis van de door partijen aangeleverde actuele informatie over ieders inkomen en (diverse) kosten.

Waar kun je alimentatie aanvragen?

Alimentatie vraag je aan bij je ex-partner. Dit kan door middel van een uitnodiging aan je ex-partner om dit in mediation te bespreken of via een advocaat. Over het algemeen worden bij een scheiding of beëindiging van een geregistreerd partnerschap, afspraken gemaakt over de alimentatie. Ben je reeds gescheiden maar is bij scheiding geen regeling getroffen over de alimentatie, neem dan contact op met een deskundige scheidingsmediator.  Christina Hosman Mediation in Leerdam kan samen met je kijken naar de mogelijkheden, een berekening maken van de hoogte van de alimentatie of een herberekening, en samen met je ex-partner afspraken maken die in een schriftelijke overeenkomst worden vastgelegd. Lukt het niet om afspraken te maken met je ex-partner, dan kun je je wenden tot een advocaat.

Wil je meer informatie over het aanvragen van alimentatie ben je op zoek naar een mediator die je kan helpen bij het regelen van alimentatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Hosman mediation is gevestigd aan de Parmentierstraat in Leerdam, maar is ook werkzaam in het Rivierengebied en regio Utrecht.

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

Klik dan hier