Alimentatie

Bij een scheiding komt alimentatie ter sprake. Of u of uw partner kinder- en/of partneralimentatie moet betalen en zo ja, welk bedrag en voor welke duur, is afhankelijk van meerdere factoren. Christina Hosman mediation begeleidt je bij alles wat met alimentatie te maken heeft. Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen bij ons op kantoor in Leerdam. Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Wanneer is er sprake van alimentatie?

Kinderalimentatie

Als je gaat scheiden en je hebt samen minderjarige kinderen, dan moet je afspraken maken over de verdeling van de kosten van de kinderen tussen jou en je ex-partner. Dit kan in de vorm van kinderalimentatie.

Partneralimentatie

Ben je met elkaar getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan is er van rechtswege ook sprake van een zorgplicht jegens elkaar die niet zonder meer eindigt bij de scheiding. Er kan dan dus sprake zijn van partneralimentatie. Het maakt dan niet uit of je gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden c.q. partnerschapsvoorwaarden. Heb je een samenlevingsovereenkomst dan is er geen sprake van partneralimentatie, tenzij je hierover expliciet in de samenlevingsovereenkomst afspraken gemaakt zou hebben.

De hoogte van alimentatie berekenen

Voor het bepalen van de hoogte van de te betalen alimentatie bestaan geen standaard tabellen met vaste bedragen. Er zijn echter wel richtlijnen om de hoogte te berekenen, de zogenaamde Trema normen. Hierbij gelden voor de berekening van kinderalimentatie weer andere regels dan voor de berekening van partneralimentatie. De hoogte is altijd afhankelijk van je persoonlijke situatie. Met diverse gegevens wordt door Christina Hosman Mediation een persoonlijke berekening van de hoogte van de alimentatie gemaakt. Dit gebeurt met behulp van het speciaal daartoe ontworpen software, Split-Online, een programma waar de meeste advocaten en mediators mee werken. Lees meer over het berekenen van alimentatie.

Alimentatie herberekenen

Als er iets in je situatie verandert of in de situatie van je ex-partner, dan kan het zijn dat de vastgestelde alimentatie niet meer voldoet. Er kan dan op basis van de nieuwe situatie een herberekening worden gemaakt en kan in overleg met elkaar een nieuw bedrag worden vastgesteld. Lees meer over het herberekenen van alimentatie.

Alimentatie aanvragen

Ben je in een scheiding verwikkeld en heb je je gewend tot een deskundige scheidingsmediator of advocaat, dan zal betaling van alimentatie altijd aan de orde komen. Op basis van een berekening wordt de hoogte ervan in overleg vastgesteld. Ben je al langer gescheiden maar is er niets geregeld met betrekking tot de alimentatie, wend je dan tot een deskundige scheidingsmediator of advocaat. Christina Hosman Mediation kan samen met je kijken naar de mogelijkheden, een berekening maken van de hoogte of een herberekening maken, om samen met je ex-partner alsnog afspraken te maken die in een schriftelijke overeenkomst worden vastgelegd. Lees meer over het aanvragen van alimentatie.

Veel gestelde vragen

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

KLIK DAN HIER