Vanaf twaalf jaar zelf beslissen?

Vaak hoor je dat kinderen van twaalf jaar en ouder zelf mogen beslissen waar zij gaan wonen en hoe de omgangsregeling eruit komt te zien. Dat is niet zo, een kind onder achttien jaar beslist niet zelf.

De mening van je kind doet er natuurlijk wel toe. Elk kind boven de twaalf jaar krijgt daarom bij een echtscheiding (of procedure omgangsrecht) of ontbinding geregistreerd partnerschap een brief van de rechtbank. In die brief staat informatie over de rechten van het kind en wordt het gevraagd om zijn of haar mening te geven over de regeling die de ouders voor ogen hebben. Dat kan je kind mondeling op de rechtbank doen, het zogenaamde ‘kindverhoor’, of schriftelijk. Je kind hoeft daar geen gebruik van te maken. Is een kind jonger dan twaalf jaar en wil het ook graag gehoord worden, dan kan het een verzoek daartoe doen bij de rechter.

De mening van je kind wordt meegewogen in het nemen van een beslissing door de rechter. Op www.rechtspraak.nl kun je meer informatie vinden over het kindverhoor bij echtscheiding. Voor kinderen is er meer informatie te vinden op www.rechtvoorjou.nl. Zie ook de brief die kinderen van gescheiden ouders hebben geschreven aan kinderen van gescheiden ouders. Je vindt hem hier op de website van Villa Pinedo.

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

Klik dan hier