De mediator

Christina Hosman | de mediator

‘Een mediation is wat mij betreft geslaagd als partijen een basis hebben om zelf samen verder te kunnen.’

Christina Hosman (drs.)

MfN registermediator en rechtbankmediator
gecertificeerd KIES omgangsbegeleider
Geregistreerd familiemediator Raad voor Rechtsbijstand

De mediator: Christina Hosman

Na ruim tien jaar familiemediator te zijn geweest bij Israels Van Kessel Advocaten, heb ik eind 2018 een zelfstandige praktijk geopend in hetzelfde kantoorpand en werk ik samen met de familierechtadvocaat en ondernemingsrechtadvocaat van dit kantoor.

Als familierechtmediator begeleid ik mensen in scheiding bij het vaststellen van een passende zorgregeling voor de kinderen, een omgangsregeling of co-ouderschap, die wordt vastgelegd in een ouderschapsplan. Daarnaast zorg ik als mediator voor begeleiding en bemiddeling in alle zaken die bij een scheiding aan de orde komen: verdeling van gemeenschappelijke goederen, de woning, inboedel, een onderneming, alimentatie en verevening van pensioen. Alle afspraken worden vastgelegd in een juridisch en fiscaal deugdelijke vaststellingsovereenkomst of echtscheidingsconvenant. Is er een wijziging nodig van een bestaande regeling, een aanpassing in het ouderschapsplan, of is een herberekening en bijstelling van de kinderalimentatie gewenst, ook dan kun je bij mij terecht.

Mijn ervaring is dat als mensen met elkaar in gesprek blijven, inzicht krijgen in elkaars perspectief en zicht krijgen op dat wat zij zelf werkelijk willen, er altijd oplossingen zijn.

Geen zaak is hetzelfde

Elke mediation vraagt om een eigen aanpak. Soms betekent dit dat er meer aandacht nodig is voor het menselijke aspect om tot zakelijke afspraken te komen en soms is dat omgekeerd. Het is belangrijk om daar de juiste balans in te vinden. Voor de mediator betekent dit dat je goed moet luisteren en aan moet voelen wat een cliënt echt nodig heeft. Alleen dan kom je tot oplossingen die echt werken.

Laagdrempelige en persoonlijke benadering

Als mediator kies ik voor een laagdrempelige en persoonlijke benadering en zorg ik voor een veilige omgeving die ruimte biedt voor een open gesprek. Mensen voelen zich meestal snel op hun gemak. Ik werk oplossingsgericht en toekomstgericht. Bovendien houdt ik ‘de lijnen’ graag kort en zorg ik voor een snelle reactie of afspraak op korte termijn.

Als KIES omgangsbegeleider ben ik opgeleid om ouders en hun kinderen te begeleiden bij het maken van een ouderschapsplan, maar ook als moeder van twee tieners weet ik uit eigen ervaring wat er allemaal bij het ouderschap komt kijken en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Nevenactiviteiten Christina Hosman

  • Gastdocent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) juridische faculteit master conflicthantering 2017 – 2018.
  • Bestuurslid van de Stichting Mediators in Rivierenland (MIR).
  • Auteur ‘Eigenlijk hadden wij het best goed samen, verhalen over scheidingen’, uitgeverij Thomas Rap (Bezige Bij) Amsterdam, 2018.

Brochuretekst Uitgeverij Thomas Rap:

‘Ik blijf heus wel voor hem zorgen, hoor. Ik kom straks twee keer per week langs en dan maak ik eten voor hem, voor een paar dagen. Dat gaat dan gewoon de vriezer in. En ik haal ook echt wel eens een keer ergens een lapje overheen. Niet alles hoeft te veranderen. We kunnen toch gewoon goed met elkaar blijven? Dat kan toch?’ In de praktijk van een familiemediator komt het leven zelf voorbij. Affaires, financiële problemen, een leeg nest, de sleur. Hij drinkt te veel, zij praat te veel. Eigenlijk hadden we het heel goed samen bevat ontroerende, droevige en vaak ook geestige verhalen over dromen en verwachtingen, schaamte en teleurstellingen. Een boek over het menselijk tekort, over hoe moeilijk het is om je echt te verbinden en de ander wezenlijk te begrijpen, en over hoe je langzaam uit elkaar kunt groeien. Droevig soms en vaak pijnlijk herkenbaar, maar toch ook hoopvol.

Verantwoording:

De verhalen die in deze bundel staan zijn gebaseerd op verhalen die mij zijn verteld in de ruim tien jaar dat ik familierechtmediator ben. Om aan de geheimhoudingsverplichting met mijn cliënten te voldoen, zijn betrokken personen en hun leefomgeving onherkenbaar gemaakt. Dat heb ik gedaan door gebeurtenissen en situaties aan te passen, aan te vullen en vrij in te kleuren. Ingrediënten zijn door elkaar geroerd, geschud en gemixt waardoor de verhalen die in dit boek staan zijn losgekomen van de mensen die bij mij aan de spreektafel zaten, en dat geldt natuurlijk ook voor de collega’s die deel uitmaken van het kantoor.

Dit neemt niet weg dat de thema’s die in de verhalen voorkomen, zoals: vreemdgaan, schulden, eenzaamheid of misbruik realistisch zijn. Het zijn thema’s die in de praktijk van de familierecht mediator aan de orde van de dag zijn.

Logo MfN Registermediator Logo KIES voor het kindLogo NMv | Beroepsvereniging voor professionals in mediation

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

KLIK DAN HIER