Gesubsidieerde rechtsbijstand

Wij kijken altijd eerst of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand door de overheid: een zogenaamde toevoeging. Heb je recht op een toevoeging dan betaal je alleen een eigen bijdrage. Dit is afhankelijk van je inkomen een eenmalig bedrag van € 61 of € 121. Is de toevoeging toegewezen dan geldt ook een gereduceerd tarief voor het griffierecht van de rechtbank, € 43,50 in plaats van € 160. Een echtscheiding kan dus al voor € 104,50 per persoon worden geregeld.

Om in aanmerking te komen voor een toevoeging mag zowel het inkomen als het vermogen niet hoger zijn dan een door de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) vastgesteld drempelbedrag.

kijk hier voor meer informatie of neem vrijblijvend contact met ons op.

Logo High Trust - Raad voor de rechtsbijstand

LEES MEER

Voor de toetsing of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand, word je beschouwd als 'alleenstaande'. De Raad voor de rechtsbijstand kijkt naar de bij de belastingdienst bekende gegevens van twee jaar voor aanvang van de zaak. Je fiscale jaarinkomen in 2024 mag dan niet hoger zijn dan € 31.100 (peiljaar 2022). Ben je alleenstaande ouder of co-ouder dan mag dat niet hoger zijn € 44.000 (peiljaar 2022). Betaalde je in 2022 vermogensbelasting in box 3 dan wordt de aanvraag op die grond afgewezen.

De Raad voor de Rechtsbijstand voert na afloop van de zaak nog een resultaatstoets uit. Er wordt dan gekeken naar wat je uit de scheiding aan financiële middelen toegedeeld hebt gekregen. Dit vermogen mag niet hoger zijn dan een door de Raad voor de rechtsbijstand vastgesteld drempelbedrag. In 2024 geldt maximaal € 18.476. Ligt dat hoger, bijvoorbeeld door verkoop van een woning met overwaarde, dan wordt de toevoeging ingetrokken. Je ontvangt dan alsnog een declaratie van ons kantoor voor de werkzaamheden in het dossier.

Kom je in aanmerking voor een toevoeging, dan betaal je altijd een eigen bijdrage. Bij mediation is dit € 61 of maximaal € 121, afhankelijk van de hoogte van het fiscale jaarinkomen in 2022. Heb je ieder een eigen advocaat dan ligt de eigen bijdrage een stuk hoger.

Komt slechts één van de partners in aanmerking voor een toevoeging, dan betaalt de ander de helft van het uurtarief of maakt gebruik van het basispakket. Zie hier voor meer informatie.

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

Klik dan hier