Hulp voor ouders en kinderen

Online ouderbijeenkomsten

De gemeente Vijfheerenlanden biedt gratis online trainingen aan. In deze trainingen geven twee professionals informatie over wat de gevolgen zijn van een scheiding voor kinderen en geven zij handige tips om daar als ouder zo goed mogelijk mee om te gaan. Ook is er aan het einde van elke bijeenkomst gelegenheid om (anomiem) vragen te stellen. Voor meer informatie of aanmelding voor een online bijeenkomst, klik hier.

Ouders voor elkaar

De gemeente Vijfheerenlanden biedt ook een maatjesproject aan. Via Ouders voor elkaar kun je in contact komen met een ouder die zelf een scheiding heeft meegemaakt en die jou graag een periode tot steun wil zijn. Het doel daarvan is dat je je gesteund voelt en een plek hebt, buiten je eigen sociale omgeving, om je hart te luchten zodat je weer even verder kan. Wanneer je je voor Ouders voor Elkaar aanmeldt, krijg je eerst een kennismakingsgesprek waarbij jouw wensen besproken worden. Hierna zal er een kennismaking volgen met een van de vrijwilligers. Voor meer informatie of aanmelding, klik hier.

Kind en ik

Maak je je zorgen over jullie kind na de scheiding? En wil je alleen, of samen met je ex partner, onderzoeken wat er in jouw vermogen ligt om de scheiding lichter te maken voor je kind? ‘Kind en ik’ ondersteunt ouders om te onderzoeken wat je kind nodig heeft om na de scheiding weer gewoon kind te zijn.

Samen wordt onderzocht hoe de samenwerking tussen de gescheiden ouders kan verbeteren, zoals ten aanzien van: de gemaakte afspraken, communicatiepatronen en de (verschillende) opvoedstijlen. Voorts  onderzoeken jullie samen wat jullie kind nog meer nodig heeft. De dynamieken van hechting, het systeem en overlevingsmechanismen die een rol (kunnen) spelen zijn lastiger te duiden omdat een kind meestal geen woorden heeft voor wat het van de ouders nodig heeft. Of het kind is loyaal en wil de ouders geen pijn doen. Kijk hier voor meer informatie. ‘Kind en ik’ heeft contracten met meerdere gemeenten waardoor de hulp mogelijk wordt vergoed.

Op de website van ‘Kind en ik’ staat ook een interessante gratis te beluisteren podcast over Veiligere communicatiepatronen voor gescheiden ouders. Je kunt er ook het boek, ‘Opnieuw verbinden voor gescheiden ouders’, door Kita Bronda bestellen.

Stiefouders

Op de website van Villa Pinedo vind je een open brief aan alle nieuwe partners van gescheiden ouders. Klik hier om deze brief te lezen.

Stiefouders vinden meer informatie en artikelen met uitleg en tips over en voor samengestelde gezinnen op de website van de Stiefacademie. Regelmatig zijn er bijeenkomsten, workshops en webinars speciaal voor stiefouders. Verder vind je er onder meer een podcast met interviews met stiefexperts en stiefervaringsdeskundigen, boekentips en is er een stiefcafé waar je kosteloos kunt praten met anderen die ook in een samengesteld gezin leven en begrijpen waar jij soms mee worstelt. Kun je hulp gebruiken bij jouw samengesteld gezin? Neem dan contact op met een van de stiefcoaches of volg een cursus van meerdere avonden waarin je aan de slag gaat om je samengestelde gezin soepeler te laten lopen. Voor meer informatie klik hier.

De Stiefacademie heeft sinds kort ook een maatjesproject: StiefSchouder. StiefSchouder brengt een (stief)ouder van een samengesteld gezin in contact met een andere (stief)ouder in een samengesteld gezin. Een StiefSchouder biedt jou, als (stief)ouder met een samengesteld gezin, een luisterend oor, herkent de uitdagingen en deelt eigen ervaringen.

Wil je meer lezen over het samengestelde gezin en de gezinsdynamieken die een rol spelen? kijk dan hier voor het boek ‘De mijne zijn het liefste’ door Magda Hengst en Karin den Hollander.

Zoek je hulp voor je kind?

Kinderen van 7 tot 12 jaar

KIES Coach Ellen Roeland biedt hulp aan kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar in de gemeente Vijfheerenlanden. Kinderen kunnen bij haar terecht voor:

  • begeleiding bij het verwerken van de scheiding
  • het leren omgaan met de nieuwe situatie
  • de scheiding een plek te geven in hun leven

Het doel is dat zij (weer) grip en rust ervaren en verder kunnen. Ouders kunnen bij Ellen Roeland terecht voor begeleiding bij het ondersteunen van hun kind in deze situatie. Voor meer informatie over hulp bij scheiding voor je kind, klik hier.

Kinderen van 10 t/m 23 jaar

Voor kinderen vanaf de leeftijd van 10 t/m 23 jaar is er Villa Pinedo. Bij Villa Pinedo zijn de kinderen met gescheiden ouders zelf aan het woord, zij zijn de experts en de ervaringsdeskundigen. Want wie weet er nou beter hoe het is om te leven met gescheiden ouders dan zij zelf? Je kind kan via Villa Pinedo een buddy krijgen (die daartoe is opgeleid) en je kind persoonlijk een tijdje kan begeleiden. Kinderen ervaren dit als heel veilig en prettig. Voor meer informatie, klik hier. Wat doet een buddy van Villa Pinedo voor je kind? kijk hier voor een interview op you tube met de buddy’s van Villa Pinedo.

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

Klik dan hier