Betaal je kinderalimentatie bij co-ouderschap?

Bij een co-ouderschapsregeling worden de zorgtaken voor de kinderen gelijkelijk gedeeld. Dit kan een echte half/half regeling zijn of een regeling waarbij de kinderen drie dagen bij de ene ouder verblijven en vier dagen per week bij de andere ouder.

Veel mensen denken dat je bij co-ouderschap geen kinderalimentatie hoeft te betalen, maar dat klopt niet. Voor de kinderen is het namelijk van belang dat beide ouders beschikken over voldoende financiële middelen om voor de kinderen te zorgen wanneer zij bij hem of haar zijn. Mogelijk moet er dus bij co-ouderschap wel kinderalimentatie worden betaald om beide ouders in staat te stellen om in de verblijfskosten, dit zijn de kosten voor eten en drinken, huisvesting en zo voorts, te kunnen voorzien. De overige kosten, zoals de kosten van kleding, schoolgeld, sporten en dergelijke, kunnen worden betaald van een gezamenlijke en/of bankrekening. Op deze bankrekening kunnen de ouders hiertoe de kinderbijslag storten en eventueel nog een extra bedrag, naar draagkracht, om in alle kosten te kunnen voorzien. Wil je niet werken met een gezamenlijke bankrekening, dan kun je natuurlijk ook samen afspraken maken over wie welke kosten voor zijn of haar rekening neemt. Deze afspraken leg je vast in een overeenkomst, het ouderschapsplan of convenant.

Een berekening van de verdeling kosten kinderen laat zien wat de behoefte van de kinderen is, dus wat hebben zij eigenlijk nodig, en van de draagkracht van ieder der ouders en de verdeling van de kosten tussen hen. Op basis van deze berekening kunnen de ouders samen nadere afspraken maken.

Heeft u meer vragen over kinderalimentatie bij co-ouderschap neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

Klik dan hier