Wanneer schakel je een mediator in?

Heb je een conflict dan zul je eerst proberen daar zelf, samen met de betrokkene(n), uit te komen. Lukt dat niet, dan kun je je richten tot een mediator om jullie daarbij te helpen. Maar wanneer schakel je een mediator in?

  • Als je het belangrijk vindt dat de onderlinge relaties worden behouden of niet (verder) worden geschaad. Moet je met je ex-partner, familielid, werkgever, collega of buurman verder blijven samenwerken, dan is mediation een goede optie. Wacht dan ook niet te lang, zodat de onderlinge verhoudingen niet verder verharden.
  • Als je snel wilt komen tot oplossingen. Vind je het belangrijk om het conflict zo snel mogelijk achter je te laten en verder te gaan, ook dan is het verstandig om een mediator in te schakelen. Binnen een of enkele gesprekken kun je komen tot oplossingen.
  • Als je geen standaard oplossingen wilt maar oplossingen op maat. In overleg met elkaar wordt gekeken naar alle mogelijke oplossingen, waaronder alternatieve oplossingen die niet altijd juridisch van aard zijn.
  • Als je geen oplossingen opgelegd wilt krijgen maar deze zelf wilt bedenken. Uit onderzoek blijkt dat oplossingen die partijen zelf kiezen beter worden nageleefd dan oplossingen die worden opgelegd, bijvoorbeeld door een rechter.
  • Als je kosten wilt besparen. Mediation is niet alleen sneller, maar ook veel voordeliger dan een juridische procedure. Ervan uitgaande dat je liever niet teveel geld kwijt bent, en zeker niet aan iets wat je toch al verschrikkelijk vindt, is het inschakelen van een mediator bij een conflict een verstandige keuze.

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

Klik dan hier