Wanneer schakel je een mediator in?

Heb je een conflict dan zul je eerst proberen daar zelf, samen met de betrokkene(n), uit te komen. Lukt dat niet, dan kun je je richten tot een mediator om jullie daarbij te helpen. Maar wanneer schakel je een mediator in?

  • Een belangrijk voordeel van mediation is dat je onderlinge relaties behoudt of in ieder geval niet verder schaadt. Dus moet je met je ex-partner, familielid, werkgever, collega of buurman verder blijven samenwerken, dan is mediation een goede optie. Wacht dan ook niet te lang, zodat de onderlinge verhoudingen niet verder verharden.
  • Nog een voordeel van mediation is dat je snel kan komen tot oplossingen. Dus vind je het belangrijk om het conflict zo snel mogelijk achter je te laten en verder te gaan, ook dan is het verstandig om een mediator in te schakelen. Binnen een of enkele gesprekken kun je komen tot oplossingen. Die oplossingen worden door de mediator vastgelegd in een overeenkomst waar je elkaar aan kunt houden.
  • In overleg met elkaar wordt gekeken naar alle mogelijke oplossingen, waaronder alternatieve oplossingen die niet altijd juridisch van aard zijn. Ook dit is een voordeel van mediation, je krijgt geen standaardoplossingen maar oplossingen die op maat zijn gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat oplossingen die partijen zelf kiezen beter worden nageleefd dan oplossingen die worden opgelegd, bijvoorbeeld door een rechter.
  • Tot slot is er nog het kostenaspect. Mediation is niet alleen sneller, maar ook veel voordeliger dan een juridische procedure. Ervan uitgaande dat iedereen liever niet teveel geld kwijt is, en zeker niet aan iets wat je toch al verschrikkelijk vindt, is het inschakelen van een mediator bij een conflict een verstandige keuze.

Heb je een vraag, wil je gebruik maken van een gratis kennismakingsgesprek of een afspraak inplannen?

KLIK DAN HIER