Hoe kom je snel aan een woning als je gaat scheiden?

Je hebt samen besloten om uit elkaar te gaan. Het duurde een tijd voordat je gewend was aan dit idee, maar nu wil je ook echt weg. Maar waar ga je heen?

Hoe vind je een woning?

Het eerste wat je kunt doen is je inschrijven bij een woningbouwcorporatie. Natuurlijk, er zijn wachtlijsten. En die kunnen ook heel lang zijn, afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Kijk dan eens naar de omliggende gemeenten. Hoe zijn de wachtlijsten daar? Misschien kan dat een (tijdelijke) oplossing bieden.

En in de buurt een woning vinden? Voor de kinderen zou dat wel zo fijn zijn.

Schakel je netwerk in. Vertel dat je een woning zoekt en zet je collega’s, vrienden en familie aan het werk. Ik hoor vaak dat dit echt helpt. Je omgeving, vindt het vaak moeilijk om met je scheiding om te gaan en wil graag iets positiefs bijdragen.

Je kunt ook langsgaan bij een makelaar. Die kan soms voor een bepaalde periode een huurwoning aanbieden, bijvoorbeeld een woning die te koop staat. Nee, echt fijn is zo’n tijdelijke situatie natuurlijk niet. Het voelt dan toch alsof je ergens logeert. Maar, lopen de spanningen in huis erg op, dan kan het wel een oplossing bieden die zorgt dat er rust komt in het gezin.

De huren zijn vaak niet te betalen. Kan dit niet goedkoper?

Kijk eens naar wat er te huur is in de particuliere sector. Goedkoop zijn die woningen doorgaans ook niet, maar ik heb cliënten gehad die een kleine woning vonden via Airbnb. De verhuurder had er wel oren naar om de woning voor een langere periode te verhuren, voor een lagere prijs. Dat scheelde hem een hoop gedoe.

Konden de kinderen daar dan ook logeren?

Nee, de woning was niet voor niets zo betaalbaar. Zij hebben daarom gekozen voor ‘birdnesting’. Om de week verbleef een van de ouders in de kleine huurwoning en de ander in de woning bij de kinderen. Ze hebben natuurlijk wel wat afspraken gemaakt, over het opruimen, de schoonmaak en de boodschappen.

Natuurlijk, de ideale situatie was het niet. Liet een van twee toch weer de afwas staan en ontstond daar dan weer ergernis over. Maar de rust die zij ervoor terug kregen vonden zij beiden wel fijn. En de kinderen waren er heel blij mee. Zij hadden nu wat meer tijd om afscheid te nemen van hun oude leven en te wennen aan een nieuwe situatie.

Bekijk de onderwerpen die je moet regelen bij een scheiding.