Hoe krijg je de alimentatie wél op tijd (zonder vreselijke ruzie of procedures)?

Verdraaid! Je ex betaalt al twee maanden geen kinderalimentatie. Natuurlijk, even kun je dit wel oplossen, maar te lang moet het niet duren. Straks kom je financieel in de problemen.

Je hebt een rekening gekregen van school, die heb je nog maar even weggelegd. En nu wil de voetbalvereniging weten of je zoon het komende seizoen weer meedoet. De contributie is best hoog en je kunt nu nog afzeggen, maar is het nodig? Je wilt niet dat je kind hieronder lijdt.

Je hebt je ex meteen maar een appje gestuurd

Je schreef hem dat hij gewoon moet betalen. Dat staat in het ouderschapsplan, daar is geen woord Chinees bij. Hij appte terug, dat hij een ‘tegenvaller’ had. Je moest maar even geduld hebben. Vooruit dan maar. Je hebt rustig gewacht maar er gebeurde niets. De onzekerheid begint nu te knagen.

Hoe krijg je die financiële zekerheid terug?

Door te weten wat er speelt. Vraag hem wat er aan de hand is. Die ‘tegenvaller’ waar hij het over had, wat is dat? Heeft hij teveel geld uitgegeven op vakantie, of is hij zijn baan kwijt en kan dit nog wel eens veel langer gaan duren?

Lekker makkelijk, hij is toch gewoon verplicht om te betalen?

Ja, kinderalimentatie kun je niet zomaar stopzetten. Hiermee doet hij immers zijn kind tekort. En dat heb je hem via de app nog even stevig ingepeperd. Maar hielp het? Nee, hij reageerde ineens helemaal niet meer op je appjes.

Weet je wat er speelt, dan kun je kijken naar oplossingen.

Het is een vreemd fenomeen, maar in praktijk zie ik vaker dat iemand die financiële problemen heeft de alimentatie ineens helemaal stopt. Er wordt dan niet een deel, of een klein beetje betaald. Nee, helemaal niets. En soms wordt dit niet eens gemeld. Je tast dan volledig in het duister en dat maakt onzeker.

Hoe ga je daarmee om?

Blijf rustig en stel een open vraag. Parkeer je boosheid even ergens anders, want, dat had je al gemerkt, het loste niets op.

Weet je wat er aan de hand is, dan kun je samen kijken wat er wél mogelijk is. Misschien kun je afspreken dat een deel wordt betaald. Het restant kan later worden ingelost, als hij zijn vakantiegeld ontvangt of dertiende maand. Je kunt ook een maandelijkse aflossingsregeling overeenkomen.

En wat te doen als  je ex echt niet meer kan betalen?

Is de situatie structureel, dan zit er niets anders op dan dat je nieuwe afspraken maakt met elkaar. Laat een herberekening maken. Natuurlijk, de hoogte van de alimentatie zal dan lager worden en dat is vervelend. Maar als je gezonde financiële afspraken hebt, dan worden deze over het algemeen wél gewoon nagekomen. Dan weet je tenminste weer waar je aan toe bent.

Meer informatie of een vrijblijvend advies? Neem contact met ons op.